05-10-2016

Deepwater Horizon


Regisseur Peter Berg bewijst de laatste eer aan de slachtoffers van de ramp op boorplatform Deepwater Horizon. De gelijknamige film lijkt een simpele blockbuster, maar heeft meer te bieden.


Mike Williams (Mark Wahlberg) is techneut op de Deepwater Horizon, een boorplatform van BP. Hij is gelukkig getrouwd en heeft een dochtertje. Mike moet zijn vrouwen tijdelijk verlaten. De eerste drie weken zit hij weer op het boorplatform. Het afscheid van zijn vrouw, gespeeld door Kate Hudson, gaat op speelse en humorvolle wijze. Ook de andere personages in Deepwater Horizon kennen een soepele, gepolijste introductie, met strak camerawerk en een luchtig script. De sfeer is ontspannen. De film lekker toegankelijk.

Eenmaal op het boorplatform aangekomen, verandert de toon van de film. BP-functionarissen, met een geweldige John Malkovich aan het roer, vinden geld belangrijker dan veiligheid. En ze lopen achter op schema. Het levert een confrontatie met Mr. Jimmy (Kurt Russell) op en weldra ook de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Deepwater Horizon doet pogingen uit te leggen hoe het boorproces werkt en hoe de ramp ontstaat, maar faalt. Je hebt werkelijk geen idee wat er nu fout gaat. We zien alleen wat cement. En daar komen steeds meer bubbeltjes uit. En dan gaat de camera heel hard trillen. En dan weet je wel hoe laat het is. Juist, tijd voor een bak IMAX-actie.


Voor deze film werd een volledig boorplatform opgetuigd als set, om deze vervolgens te vernietigen terwijl de camera's draaien. Het levert spectaculaire beelden op, waarin Mike een kleine heldenrol vervult. Maar Deepwater Horizon is geen rampenfilm. Het is een eerbetoon aan de elf mensen die de ramp niet overleefden. Begrijp me niet verkeerd, de film heeft de allure van een Hollywood rampenfilm: de ontploffingen, de schaal van de ramp, de gelikte beelden, de muziek, maar er is meer. Een zeer degelijk script tilt de film naar een hoger plan, ondersteund door een functionele Wahlberg en doortastende Russell.

Regisseur Peter Berg werkte al eerder met Mike Wahlberg in Lone Survivor, ook een waargebeurd verhaal. Die film was tevens een eerbetoon aan gevallen soldaten, maar leunde behoorlijk op Amerikaanse propaganda. Daar heeft Deepwater Horizon geen last van, waardoor de film niet alleen bijzonder lekker weg kijkt, maar ook weet te ontroeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten