Robin Wright & James McAvoy (goeie baard!) |
Met: James McAvoy, Robin Wright, Kevin Kline & Tom Wilkinson
Regie: Robert Redford
Waardering: 3.5/5
Het is 1865. In Amerika is de burgeroorlog tussen 'The Union' (een aantal noordelijke staten) en 'The Confederacy' (een aantal zuidelijke staten) net ten einde. Aanleiding voor de oorlog was de afschaffing van slavernij. In de zuidelijke staten waren heel veel katoenplantages en afschaffing van slavernij betekent afschaffing van gratis katoenplukkers. En dat vonden ze niet fijn. Het gaat tenslotte niet om mensen, maar om geld. Dus ze keerden zich af van het noorden en er ontstond een burgeroorlog die 4 jaar zou duren.
Tijdens deze oorlog voerde Abraham Lincoln campagne tegen de slavernij en hij zou uiteindelijk president worden, omdat 'The Union' de oorlog won. Niet lang daarna werd Lincoln vermoord door John Wilkes Booth (Toby Kebbell), de Leonardo DiCaprio van die tijd. Het is de eerste succesvolle aanslag op een president en mocht je geïnteresseerd zijn in een stukje Amerikaanse geschiedenis dan is dit een prima film.
De aanslag is de start van het verhaal en daarna ligt de focus vooral op de spraakmakende rechtszaak die volgt. Een heel aantal mensen die betrokken zijn bij de aanslag zijn gearresteerd en onder hen bevindt zich Mary Surratt (Wright). Ze runt een klein hotelletje waar de samenzweerders verzamelen om de aanslag voor te bereiden en ze wordt ervan verdacht ook betrokken te zijn bij de moord op Lincoln. Ze wordt voorgeleid aan een militair tribunaal, hetgeen vreemd is, omdat ze een burger en geen soldaat is. Het tribunaal wil vooral een snelle rechtszaak, of zoals de Amerikanen dat (nog steeds) noemen; `swift justice'. Je hoort het Bush zo zeggen.
Oorlogsheld en tevens advocaat Frederick Aiken (McAvoy) krijgt van zijn leidinggevende (Wilkinson) te horen dat hij Surratt moet verdedigen. Een moeilijke taak, want Lincoln was erg geliefd, en in eerste instantie ziet Aiken het helemaal niet zitten. Langzaam verliest hij het respect dat hij als oorlogsheld heeft vergaard van zijn vrienden, zijn vriendin Sarah (Gilmore Girl Alexis Bledel) en zijn collega-soldaten. Aiken heeft gevochten aan de kant van 'The Union', terwijl Surratt uit het zuiden komt. De relatie tussen advocaat en beklaagde is dus niet je-van-het.
Maar, doch, echter, dat zal veranderen. Want Aiken heeft een goed hart en een diepgeworteld gevoel van rechtvaardigheid. Hij is in staat, mede door Surratt, zijn achtergrond opzij te zetten en de zaak eens goed onder de loep te nemen. De band die Surratt en Aiken ontwikkelen vormt het hoofdbestandsdeel van de film. McAvoy en Wright acteren beiden heel geloofwaardig en de hele sfeer van Amerika in de 19e eeuw wordt met veel overtuiging gebracht. De kostuums, de kapsels en de wapens lijken allemaal authentiek en dragen bij aan de ambiance van de film.
Een opengetrokken blik uitstekende acteurs, de historische setting en een interessant verhaal konden mijn goedkeuring wel wegdragen. De tweestrijd van Aiken, uitstekend vertaald door McAvoy, en de hopeloze gelatenheid van Surratt blijven boeien, tot aan het spannende einde toe. Althans, voor mij was dat spannend, want ik heb weinig kaas gegeten van de Amerikaanse geschiedenis. Kijk dus eerst de film voordat je de geschiedenisboeken of Wiki induikt! Dit intelligente, historische drama behandelt allerlei relevante en delicate onderwerpen, zoals de Amerikaanse Grondwet, zonder dat men het vermaak van de kijker uit het oog verliest. Robert Redford levert, na Lions for Lambs van 5 jaar geleden, wederom een prima film af.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten