02-10-2011

Transformers 3: Dark of the Moon

Genre: Sci-fi / Actie
Met: Shia LaBeouf, Rosie Huntington-Whiteley & John Turturro
Regie: Michael Bay
Waardering: 2/5

Deel 3 alweer en deze review komt wat laat. Daarvan ben ik me bewust. Maar toch, voor degenen die twijfelden of dit misschien beter was dan deel 2, ik zal jullie uit je lijden verlossen. Het is zo mogelijk nog slechter. Zo mogelijk slechter, want Megan Fox is vervangen. Zou zij het script hebben gelezen en de rol hebben afgewezen? Of misschien zag ze dat John Malkovich was gecast en werd ze herinnerd aan het abominabele Jonah Hex? Hoe dan ook, Megan Fox is niet in deze film terug te vinden. In plaats daarvan kunnen we nu genieten van de geweldige acteerkunsten van Rosie Huntington-Whiteley, een Victoria's Secret model. Lingerie staat haar ongetwijfeld goed, maar met kleren aan is het allemaal niet zo bijzonder.

De titel refereert naar de schaduwzijde van de maan. Omdat de maan niet om haar as draait, maar alleen om de Aarde, zien wij altijd dezelfde kant van de maan. Op de andere helft van de maan kan dus een ruimteschip landen, zonder dat wij het zien.

Transformers heeft zelf ook een transformatie ondergaan. Waar de Autobots en Decepticons in het origineel slechts een bijrol vervulden hebben ze ondertussen de hoofdrollen weten te bemachtigen. Ze nemen daadwerkelijk de wereld over, lijkt het. Shia LaBeouf moet genoegen nemen met aanzienlijk minder scènes en veel van zijn teksten zijn gereduceerd tot oerkreten en angstschreeuwen. Daar heeft niet alleen LaBeouf onder te lijden, want je zal begrijpen dat je in oerkreten en angstschreeuwen maar moeilijk een verhaal kan vertellen. Dat gebeurt dan ook niet.

Het verhaal is eigenlijk afwezig. Het plot behelst iets met een luchtbrugteleportapparaat, de planeet Cybertron die men wil teleporteren en een zooitje slecht van elkaar te onderscheiden Decepticons. Gedurende de hele film, die een aaneenschakeling is van op zich toffe actiescènes, vooral met robots erin, heb je maar zelden een idee waar iedereen zich bevindt en wat precies het doel is van hun acties. Na een uurtje gaat ook de actie vervelen en is er niks meer interessant aan de film. Allerlei oude bekenden komen terug uit vorige delen en ook Patrick Dempsey (McDreamy...) speelt een rolletje, maar niemand weet iets toe te voegen aan de film.

Transformers 3 is een volgepakte actiefilm geworden met vooral robots die elkaar vernielen. In het begin is daar wel naar te kijken, maar al snel gaat het vervelen. Dat de film 2,5 uur duurt helpt dan ook niet. Drie keer niks dus, maar wel een kaskraker, dus ik vrees het ergste met betrekking tot een vervolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten