02-01-2012

In Time

Genre: Thriller / Sci-Fi
Met: Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy & Olivia Wilde
Regie: Andrew Niccol (Lord of War)
Waardering: 3/5

In Time speelt zich af in een tijdperk waarin het concept `geld' niet meer bestaat, maar vervangen is voor het concept `tijd'. Ik vind dat wel interessant, want de vergelijking is niet eens zo vreemd. Immers, tijd is geld. Geld is een verzinsel, al zie ik er het nut wel van in. Voor tijd geldt eigenlijk hetzelfde. Of de twee vervolgens ook inwisselbaar zijn is een beetje de vraag, maar in deze film wel.

Er is een situatie ontstaan waarin mensen genetisch zo gemanipuleerd zijn dat ze onsterfelijk zijn geworden. Iets met telomeren ofzo. Ze zijn niet alleen onsterfelijk, maar ze worden lichamelijk gezien niet ouder dan 25 jaar. Aan het kapsel van Amanda Seyfried te zien groeit je haar ook niet meer aan. Dat had ze waarschijnlijk een half jaartje eerder moeten bedenken, want nu loopt ze de rest van haar leven voor aap. Of althans, naar mijn niet al te modieuze mening. Haartrends zijn hoe dan ook verleden tijd in deze film.

Op je 25e verjaardag begint er een biologische klok te tikken. Letterlijk biologisch, want deze klok staat gegraveerd op je arm en als de tijd afgelopen is worden de systemen die de mens in leven houden uitgeschakeld en vallen mensen dood neer. Mensen beginnen met een jaar tijd en de rest van de tijd moet je verdienen door te werken. Alle goederen moet je betalen door tijd van je klok te laten halen. Een kopje koffie kost 3 minuten. 

Leuk idee wel, moet ik zeggen. Het is ook allemaal vrij subtiel uitgewerkt en de film heeft de moeite genomen om tijd als betaalmiddel enigszins geloofwaardig over te laten komen. Een stuk minder geloofwaardig zijn de acteurs. Justin Timberlake en Amanda Seyfried spelen bij vlagen simpelweg slecht en in de wat serieuzere scènes kan ik maar moeilijk naar de twee hoofdpersonen kijken. Gelukkig wordt hun falen een beetje gecompenseerd door Cillian Murphy, die een fijne rol heeft.

In Time gaat over Will Salas (Timberlake), een arme jongen met nog maar een paar dagen te leven. Hij moet hard werken om te overleven en de tijd die hij verdient moet hij ook nog eens delen met zijn moeder (Wilde). Will komt in de lokale kroeg iemand tegen die 100 jaar tijd op zijn klok heeft. De onbekende man heeft er al vele jaren op zitten en heeft de zin van het leven verloren en besluit in zijn oneindige wijsheid zijn tijd aan Will te geven en zelfmoord te plegen.

Dat heeft een aantal consequenties. Ten eerste denkt de lokale politie dat de onbekende man geen zelfmoord heeft gepleegd, maar dat Will hem heeft vermoord en zijn tijd heeft gestolen. Die dingen komen namelijk nogal eens voor. Tijdcriminaliteit, zeg maar. Ten tweede, en dit wordt goed uitgewerkt, is de tijdbalans verstoord. Het zit namelijk zo. De hoeveelheid tijd die je hebt bepaalt uiteindelijk ook waar je kan leven. Mensen met weinig tijd leven in de getto's. Wanneer er opeens iemand in de getto heel veel tijd krijgt en dat ook nog eens gaat weggeven aan `arme' mensen dan raakt de economie verstoord. En dat willen bepaalde mensen aan de top niet hebben.

Een van deze mensen zijn Philippe Weis (Vincent Kartheiser) die handelt in tijd. Je kan leningen afsluiten bij hem, om maar wederom een origineel voorbeeld te noemen. Will komt met Philippe in aanraking middels een potje poker waar Will ook all-in gaat en dus letterlijk speelt met zijn leven. Wederom een leuk voorbeeldje. Wills oog valt op de licht verveelde Sylvia (Seyfried) met het al eerder genoemde kapsel. Sylvia is het niet altijd eens met het beleid van haar vader, maar plukt er wel de vruchten van. Will brengt haar op andere gedachten. Philippe Weis wil graag weten waar Will al zijn tijd vandaan heeft en wat de gevolgen zijn voor de delicate tijdseconomie. Hij stuurt er daarom een `Timekeeper' op af. Deze beste man wordt gespeeld door Cillian Murphy en die doet dat erg leuk.

Dit verhaaltje dient vooral om het idee van de film te schetsen. Dat idee vind ik leuk verzonnen, goed uitgewerkt en vrij origineel. Het zal ongetwijfeld eens eerder in films zijn bedacht, maar de afgelopen jaren dat ik films aan het volgen ben heb ik het niet eerder gezien. Toch waardeer ik de film niet zo goed, omdat het verhaal aanzienlijk minder goed is uitgewerkt dan het concept. Het meeste heb ik me echter gestoord aan de acteurs, want sommige situaties komen absoluut niet goed uit de verf. Dat doet echt afbreuk aan een verder vermakelijke film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten