13-12-2011

Cowboys and Aliens

Genre: Western / Sci-Fi / Actie
Met: Daniel Craig, Harrison Ford, Sam Rockwell, Olivia Wilde & Paul Dano
Regie: Jon Favreau (Iron Man 1&2)
Waardering: 3.5/5

Een persoon wordt wakker midden op de prairie. Het is Daniel Craig. Hij heeft een vreemde buikwond, een vreemde armband om zijn pols die hij er onmogelijk af krijgt en daarnaast heeft hij last van geheugenverlies. Wel blijkt dat hij bijzonder goed kan vechten, wanneer hij zijn frustratie botviert op drie premiejagers. Hij rijdt vervolgens naar het dichtstbijzijnde stadje met de toepasselijke naam Absolution. 

In Absolution komt onze cowboy al snel in aanraking met de bullebak van de stad. Percy (Dano) geniet immuniteit, omdat zijn vader Woodrow Dolarhyde (Ford) het dorpje van geld voorziet door veehandel. Wanneer Percy echter de deputy per ongeluk neerschiet kan zelfs zijn vermeende immuniteit hem niet helpen. De sheriff wil Percy overdragen aan de marshall, maar Woodrow wil dat niet laten gebeuren. Hij rijdt met een klein legertje naar Absolution om de sheriff op andere gedachten te brengen. Wanneer de volledige cast zich vervolgens in Absolution heeft verzameld vallen de aliens aan en gebruiken ze netten om mensen te ontvoeren naar hun moederschip. Alle voorgaande conflicten tussen alles en iedereen zijn plotsklaps vergeten, want ze hebben nu een gezamenlijke vijand. Cowboys vs. Aliens.

Ik vind westerns wel tof. De laatste tijd worden er maar weinig van gemaakt. The 3:10 to Yuma is echter een bewijs dat westerns nog prima mogelijk zijn. Ik hou ook wel van Sci-Fi. Met de huidige technologie is het mogelijk om tegen schappelijke prijzen wat aliens op het scherm te toveren die er ook nog eens prima uitzien. Maar de combinatie van cowboys en aliens is toch wel raar.

Ik vind het ergens jammer dat de aliens aanwezig zijn. De film is erg sfeervol, met mooie outfits, authentieke wapens en hele goede acteurs die over mooi weergegeven vlaktes galopperen. De dialogen, het typische accent en tenslotte de muziek met gitaren en trompetjes geven de film veel ambiance. Daniel Craig en Harrison Ford spelen twee doorgewinterde cowboys die het klappen van de zweep wel kennen. Het is jammer dat daar niet meer gebruik van wordt gemaakt, want het verhaal is uiteraard vrij dun. De aliens doen dus afbreuk aan de sfeer. Aliens en cowboys zijn ook maar moeilijk met elkaar te rijmen natuurlijk. Behalve in Toy Story misschien.

Maar desondanks heb ik me eigenlijk wel vermaakt. De extended version heeft me niet verveeld en dat komt vooral door het tempo in de film. Mijn versie duurde 135 minuten, maar ze vliegen voorbij. Via flashbacks komt het geheugen van Daniel Craig langzaam terug, de doelen van de aliens worden langzaam duidelijk en de personages krijgen langzaam steeds meer diepgang. Vandaar eigenlijk ook de waardering. De film is vermakelijk. Het is mooi gemaakt, het is sfeervol\ en de film is afgeladen met goede acteurs die overigens ook allemaal overtuigend spelen. De aliens die last hebben van goudkoorts zijn lekker evil, er wordt met dynamiet gegooid, met lasers geschoten en de laatste veldslag is om te smullen. In open vlakten en op bergrichels knallen aliens, cowboys en indianen elkaar af en dat alles om een paar dorpelingen terug te krijgen. Niet heel logisch, wel erg vermakelijk en dat geldt eigenlijk voor de hele film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten