13-12-2011

Friends With Benefits

Genre: Romkom
Met: Mila Kunis & Justin Timberlake
Regie: Will Gluck (Easy A)
Waardering: 3/5

In Friends With Benefits onderzoeken Dylan (Timberlake) en Jamie (Kunis) of het mogelijk is om als twee vrienden door het leven te gaan en daarnaast ook seks met elkaar te hebben, zonder dat daar gevoelens bij komen kijken. Seks om de seks en vrienden om het vrienden zijn. Je hebt denk ik twee vrij emotieloze mensen nodig om dit concept langer dan een paar maanden vol te houden. Of twee hele rationele (misschien is dat hetzelfde) en daar wordt het meestal ook niet leuker op.

Dylan is een succesvol webdesigner. Hij is dan ook gewild door allerlei organisaties en zijn websites krijgen miljoenen hits per maand. De bedrijven die in hem geïnteresseerd zijn sturen vervolgens een headhunter eropaf. Bij voorkeur iemand van het andere geslacht, lijkt me. Ik maak me geen illusies dat ik later als filosoof ooit te maken zal hebben met headhunters, maar in het rijke zakenleven is het blijkbaar vrij normaal. 

Dat er goede headhunters zijn bewijst Jamie. Ze is aantrekkelijk, verleidelijk en intelligent en weet Dylan te strikken voor een sollicitatiegesprek. Ze krijgt daarvoor een bonus en gezien de leefstijlen van de twee hoofdpersonen is het duidelijk dat zowel webdesigners als headhunters prima rond kunnen komen. Jamie heeft zelfs de middelen om een heuse flashmob te mobiliseren op Times Square, bestaande uit wel 200 man. Naast het zijn van een headhunter, of misschien beslaat het haar werkzaamheden, fungeert ze ook als gids in New York, een stad die Dylan niet kent. Zodoende leren ze elkaar steeds beter kennen en van het één komt het ander, zoals men dat mooi zegt.

Gelukkig hoeven we niet alleen naar Dylan en Jamie te kijken, al is er weinig mis mee. De chemie is wel aanwezig en de dialogen zijn vrij origineel, voor een romkom. Ook grappig is dat beide hoofdpersonen alle clichés uit andere Hollywood romkoms kennen en die vervolgens voortdurend proberen te voorkomen, hetgeen maar zelden lukt. Naast Dylan en Jamie bestaat de ondersteunende cast uit een stel prima personages.

Zo hebben we Lorna (Patricia Clarkson), Jamies moeder. Ze heeft de jaren '60 nooit achter zich gelaten en wanneer ze Dylan met Jamie in bed aantreft is ze trots op haar dochter, want er moet tenslotte geëxperimenteerd worden. Verder is Lorna blijkbaar vroeger zo seksueel actief geweest dat ze geen idee heeft wie de vader van Jamie is, iets waar constant grappen over worden gemaakt. Een ander opmerkelijk personage is Tommy (Woody Harrelson), een collega van Dylan. Hij is `Too Gay To Function', en zijn werkzaamheden bestaan er dan ook voornamelijk uit om te achterhalen of Dylan niet toevallig toch homo is. Hij is verreweg de grappigste persoon in de film, mede omdat hij zo ontzettend ordinair en openlijk gay is. Harrelson speelt dat fantastisch.

Al met al heb ik me wel vermaakt, maar het plot is net zo cheesy als in veel andere romkoms. Tussendoor gebeurt er echter genoeg om het interessant te houden en de goede ondersteunende cast maakt deze film wel het kijken waard. Als je van romkoms houdt is dit een topper, als je van films houdt is het een voldoende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten