CAST: Jared Gillman, Kara Hayward, Bruce Willis, Bill Murray, Frances McDormand, Edward Norton & Tilda Swinton
REGIE: Wes Andersen
WAARDERING: 5 / 5
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sam en Suzy - beiden 12 jaar - zijn penvrienden en besluiten samen het eiland waarop ze wonen te ontvluchten. Ze zijn op zoek naar een betere toekomst, want de thuissituatie ontbreekt of bevalt niet, respectievelijk. Onder leiding van Sheriff Sharp en Scout Master Ward wordt een grootschalige zoektocht op touw gezet om Sam en Suzy terug te halen.
Moonrise Kingdom speelt zich af in het jaar 1965. De jaren '60 sfeer wordt ongekend goed neergezet. De behangetjes in de huizen, de kleding en de manier van communiceren tussen Social Services (Tilda Swinton) en Captain Sharp (Bruce Willis) is tekenend. Een draagbare platenspeler dompelt de kijker meteen onder in een gemoedelijk sfeertje door een krakkemikkige plaat te draaien waarin een klassiek thema van Henry Purcell door Benjamin Britten wordt uitgekleed.
Onder begeleiding van Brittens variaties zoeft de camera door het enorme huis van Suzy. De bewoners, haar 3 broertjes, haar moeder (Frances McDormand) en haar vader (Bill Murray) worden steeds in andere kamers en in andere poses in beeld gebracht. Suzy zelf is onafscheidelijk van haar verrekijker en staart na elk shot recht in de camera. Wanneer deze vervolgens door het raam naar buiten beweegt, krijgen we het orkest in volle glorie te horen - vanaf CD dus -, om uiteindelijk af te zwakken wanneer de camera zich weer binnenshuis bevindt. Het zijn kleine details in een grootse intro en vanaf het eerste moment zit je helemaal in de film.
Sam is een Khaki Scout, erg slim, kent alle scouttechnieken van A tot Z - getuige zijn buttons - en hij heeft geen enkele moeite om te overleven in het wild. Hij maakt kampvuurtjes en kookt terwijl de charmante Suzy, de hele film gekleed in een roze schooluniform, hem voorleest. Waar eerst het contact tussen Sam en Suzy nog wat onwennig is - ze hebben immers elkaar voornamelijk geschreven - zien we ze gedurende de film naar elkaar toe groeien en de chemie tussen Sam en Suzy wordt steeds sterker. Jared Gillman (Sam) en Kara Hayward (Suzy) zijn gecast via open audities. Voor beiden is het hun eerste rol in een bioscoopfilm. Zo'n beetje de hele cast, behalve Bruce Willis die op zijn eigen manier legendarisch is, heeft een Oscar gewonnen of is ervoor genomineerd, maar Sam en Suzy houden zich staande, stelen de show en uiteindelijk de harten van de kijker.
Regisseur Wes Anderson, bekend van The Royal Tenenbaums en Fantastic Mr. Fox, heeft al bewezen hele mooie films te maken. Beide films leverden Anderson een Oscarnominatie op. Moonrise Kingdom is zonder twijfel zijn beste film tot nu toe. In elke scène druipt de originaliteit er vanaf. Van intro tot aftiteling - ja, zelfs tot het einde van de aftiteling - is het puur genieten. Vaak springt het camerawerk in het oog, zoals de scènes in Camp Ivanhoe waar Scout Master Ward (Edward Norton) zijn scouts inspecteert. Andere keren vallen de prachtig geschreven dialogen op, de chemie tussen alle grote acteurs of de muziek die in de hele film effectief is. Ook grappen werken keer op keer en zijn vaak erg subtiel, maar daardoor niet minder komisch.
Moonrise Kingdom zou een sprookje kunnen zijn, net als de boeken die Suzy leest. Wat echt opvalt is namelijk de bijna magische uitstraling van de film. Alles is aandoenlijk, schattig, lieflijk, iedereen kent elkaar en van drama is zelden sprake. Moonrise Kingdom heeft weliswaar een serieuze ondertoon - Sam en Suzy lopen niet zomaar weg -, maar geeft de kijker gedurende de hele film een goed gevoel, zonder daarbij voorspelbaar te worden. Alles klopt aan deze film, van het lettertype tot de achtergrondmuziek. Dit is één van de beste films van dit jaar. Simpelweg een juweeltje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten